Lesní plody

Lesní plodyLéto je v plném proudu a taktéž teď vrcholí i sběr plodů mnoha různých rostlin, které najdeme v přírodě. Určitě to znáte, jdete se jen tak projít lesem a v tom najednou – tamhle ostružina, tamhle malina, tamhle borůvka. Tak proč neochutnat, když nám tyto plody plné zdraví servíruje příroda až pod nos?

Rostliny, které nám lesní plody dávají, patří zároveň i k léčivým bylinám. Takový ostružník maliník nám dává užitečné listy, brusnice borůvka dává také listy a další rostlinky nabízí zase jiné části k léčení. Plody, které najdeme v lese při vycházce, nejsou jen chutné, ale především jsou pro nás zdravé.

Jsou sice malé, ale sladké. Řeč je o jahodách. Lesní jahody krásně voní, mají nezaměnitelnou vůni a ještě lépe chutnají. Lesní jahody jsou plodem jahodníku obecného.

Jahody jsou důležitým zdrojem vitamínu C. Dají se tak porovnat i s citrusovými plody. Obsahují vitamíny A, B, E, organické kyseliny jako je jablečná, citrónová, chininová, šťavelová, salicylová a ellagová, dále také vlákninu, minerální látky a stropové prvky. Řada z těchto látek jsou výrazné antioxidanty. Organické kyseliny jako celek vytvářejí právě tu omamnou a nezaměnitelnou vůni lesních jahod. Vláknina, kterou jahody obsahují, patří mezi lehce stravitelné a může se tak využít i v kuchyni v podobě džemů. Jahoda je také důležitým zdrojem vody. Má také pozitivní vliv na tvorbu testosteronu. Jahody podporují metabolismus, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení a pomáhají při léčbě chorob srdce.

Jahodníku také existuje více druhů. Při pěstování se používá vyšlechtěná forma, která vznikla křížením mnoha druhů jahod. Tyto odrůdy mají větší výnosy plodů, ale ztratila se část aroma a obsahovaných látek lesních jahod. Pěstováná forma jahod se nazývá Fragaria annannasa. V přírodě můžete narazit i na příbuzné jahodníku obecného. Jde o jahodník truskavec a jahodník trávnice.

Dalším plodem, který můžeme často potkat v přírodě je malá modrofialová borůvka. Borůvka je plodem brusnice borůvky, patřící do čeledi vřesovitých. Z přírodních látek obsahují borůvky antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamin A, resveratrol, vitamín C, vitamíny B, ovocné cukry, hořčíky, draslík, železo, měď, mangan, zinek, chrom. Borůvky posilují oči a podporují imunitu. Chrání buňky proti volným radikálům a působí mírně diureticky, pomáhají také při průjmech a podporují snižování hladiny cholesterolu v krvi.

V kuchyni má borůvka velmi široké využití, jak v podobě borůvkových knedlíků, buchet, koláče s drobenkou. Jsou ozdobou dortů a také dalších dezertů.

Dalšími důležitými plody jsou plody brusinky. Ty jsou plodem brusnice brusinky. Mají červenou barvu, a kyselou až nahořklou chuť. U nás se však sbírat nesmí, jsou chráněné. Proto se k nám plody brusinek dovážejí, ale jiných druhů brusnic. Brusinky obsahují flavonoidy, třísloviny, kyselinu gallovou, benzoovou a šťavelovou, hydrocholin, cholesterin, tanin, vitamín C a další látky. Působí močopudně a především dezinfekčně, díky tomu chrání tělo od různých bakterií, které způsobují nepříjemné onemocnění zánětu močového měchýře a močových cest. Působí i proti průjmu. Brusinky se mohou využívat jako doplněk stravy běžně i při léčbě cukrovky a nemocech žlučníku. Nesmí se však užívat v těhotenství a kojení atd. Často můžeme na trhu sehnat brusinky v sušené podobě.

Další plody, které můžete na své procházce přírodou potkat, jsou plody malin a ostružin. Malina je plodem rostliny ostružiníku maliníku. Skládá se z drobných kuliček, peckovic červené barvy. Maliny mají také svou nezaměnitelnou vůni i chuť. Pomáhají při nachlazení a zažívacích problémech. Obsahují cukr, pektin, barviva, organické kyseliny, silice a vitamíny. Pecičky obsahují 16% žlutozeleného oleje. Právě z těchto malých peciček malin se dá získat olej žlutozelené barvy. Dříve se z plodů malin připravoval sirup, který pomáhal maskovat hořkou chuť některých léků. Maliny jsou vhodné oproti ateroskleróze.

Dalším plodem často vyskytujícím se v lese a na jeho okrajích je ostružina. Ta je plodem ostružiníku křovitého. Plod ostružiny vypadá podobně jako plod maliny, je souplodím peckoviček. Ostružina obsahuje vitamín C, kyselinu jablečnou a citronovou, cukry, pektin, draslík, železo, hořčík, bioflavonoidy, vlákninu, sacharidy, kyselinu listovou a organické kyseliny. Obsahuje velké množství antioxidantů. Ostružiny chrání organismus před negativním vlivem kyslíkových radikálů z okolního prostředí. Chrání játra, podporují imunitu a působí pozitivně na trávení a stav střevní mikroflóry.

Pokud se tedy v létě vydáte na procházku do přírody a do lesa, nezapomeňte se dívat kolem. Může se vám totiž stát, že narazíte na některý z výše popsaných plodů a byla by velká škoda, ho přehlédnout.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner