Lékořice: Léčivý kořen

LékořiceLékořice (Glycyrrhiza glabra)je rostlina, která v sobě má cenné látky a pomáhá léčit mnoho zdravotních neduhů. Přidává se k ochucení cukrovinek a likérů a často se s ní můžeme setkat u tzv. pendrekových bonbonů. Dělá se z ní černý pendrek, který se vyrábí z kořene lékořice a můžete si ho vyrobit i sami doma.

Jde o vytrvalou rostlinu a její kořeny mohou dosáhnout délky až 150 cm. Navíc má velmi odolné oddenky. Dorůst může až do výšky jednoho metru a její silné listy mohou připomínat akát. Kvete hlavně v červnu a v červenci a její květy mají fialovou barvu. Plod lékořice je holý lusk, který v sobě ukrývá až čtyři semínka.

Lékořice je rozšířená hlavně v Asii a jižní Evropě. Patří k rostlinným drogám a ocení ji zejména lidoví léčitelé. U nás je hojná na jižní Moravě. Její kořen se sbírá vždy na podzim a to v říjnu. Účinný kořen je minimálně z tříletých rostlin. Suší se rozpůlený a to při teplotě do 35°C.

Kořen se však dá dnes i koupit. Lékořice je výborná na sliznici žaludku a hojí i žaludeční vředy. Je vhodná při nachlazení a pomáhá vykašlávání. Působí močopudně. Pokud se dlouhodobě užívá, zvyšuje krevní tlak. Denní dávka je jedna kávová lžička na šálek odvaru.

Přidává se do sirupů i piva, aby pěnilo. Napomáhá úpravě chuti tabáku. Používá se hojně ve farmaceutickém průmyslu, kde se užívá při výrobě léků.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner