Květiny III. díl: Jedovatý tulipán

TulipánBez černý je nejen okrasný pro svůj vzhled, květy, či plody. Jeho květy i plody se dají využívat jako drogu, a připravují se z nich alkoholické i nealkoholické nápoje. Jeho květenství se dá smažit v těstíčku a obsahuje mnoho důležitých živin a vitamínů a dále také flavonoidy, slizy, třísloviny a kyselinu chlorogenovou. Z květů se dá připravit i čaj, který zabírá proti nachlazení, tvoření potu, a který je i mírně diuretický. Dokonce i extrakty z květů bezu černého jsou hlavními surovinami pro výrobu různých přísad do dětských nápojů.

Květy akátů se užívají jako náplně do koblih. Obsahují aromatické silice a flavonoidní glykosidy.

I květy brutnáku disponují výbornou okurkovou chutí. Používá se nejen k ozdobení mís, ale také k běžnému užívání na veky a jiné. Brutnák obsahuje velké množství minerálů, slizových látek, alantoinu, a má uklidňující účinky.

Afrikán se užívá i přes jeho velice výrazné aroma na zdobení či ochucení pokrmů, hlavně zeleninových jídel. Užívají se jeho květní plátky a rozebrané květy, se poté přidávají do jídel. Musí se však brát ohled na dávku ve správné míře, právě kvůli jeho silnému aroma.

Poupata a květy denivky se také užívají odjakživa hlavně v čínské kuchyni a to ve formě čerstvé, nebo sušené. Denivka navíc kvete dlouho a také hojně. Obsahuje karotenoidy. Vyznačuje se jemnou chutí a antioxidačními účinky.
Konzumovat se můžou rostliny, které mají jedlé květy. Mezi jedovaté patří tulipán, zimolez, konvalinka, nebo ostrožka. Také by se konzumaci květů měli vyvarovat alergici a květy by se měly sbírat pouze z čistého prostředí.

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner