Květiny I. díl: Nádherná vůně, skvělá chuť

KvětinyKvětiny jsou odjakživa součástí našich životů a dělají nám společnost zejména na jaře a v létě, kdy jich jsou plné lesy, louky, zahrady a parky. Květinami si zdobíme nejen bydlení, ale také prostředí kolem sebe. Používáme je k ozdobám nejen do bytu, ale také jídel. Přebíráme jejich barvy, motivy a formy a tvoříme tak spoustu dalších věcí, které jim jsou nápadně podobné a které nám pomáhají zkrášlovat okolí kolem nás. Květiny používáme i k tvoření vůní, kterými se pak rádi necháváme unášet, ale nemusíme je užívat jen k navonění. Květiny můžeme i jíst, obsahují totiž cenné živiny.

Lichořeřišnice je velkým zdrojem jedlých květů, které se používají k přípravě salátů spolu s jejími plody a listy. Pupeny a nezralá semena lichořeřišnice se nakládají za účelem kyselého nálevu jako kapary. Mladé listy a výhonky se užívají jako koření. Hlavní látku, kterou lichořeřišnice obsahuje je myrosin a glukosinoláty.

Málokdo ví, že i růže má jedlé okvětní lístky, které se využívají již od dávných dob. Jejich chuť, vůně, a také množství závisí na druhu. Užívají se korunní plátky, které se sypou do salátů, ovocných koláčů, nebo se z nich vyrábí sirup, šťáva, nebo dokonce i ovocná zmrzlina. Jako kandované se užívají k ozdobě moučníků. Hlavní látkou jsou bioflavonoid, tříslovina a sliz.

Další oblíbenou květinou je sedmikráska. Přidávají se do salátů, polévek, ale také do pomazánek. Marinovaná poupata se užívají jako koření. Hlavní látky, které obsahují květy, jsou silice, saponiny, stopy hořčin, třísloviny, flavonoidy, sliz a organické kyseliny.

Hluchavkové květy mají nahořklou chuť a obsahují třísloviny, sliz, silice a další složky.

Maceškové květy se pro svoji kořeněnou chuť přidávají k doplnění, nebo ozdobení chlebíčků a obložených míst.

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner