Kuzu: Lék na alkoholismus

Škrob z kořene

AlkoholismusNovinkou na trhu se stal v poslední době škrob získávaný z kořene japonského vinného kmene, zvaný kuzu. Kuzu pochází z japonských hor, ale dnes ho můžeme najít i na severoamerickém kontinentu. Tento kořen má pozoruhodné vlastnosti.

Údajně má být nositelem energie a je velmi tvrdý. Může prý prorazit i skalnatou půdou a dosahovat váhy až devadesáti kilogramů. Říká se mu také orientální obr. Ve své původní domovině se sbíral vždy na přelomu pozdního podzimu a rané zimy.

Pokud se podíváme na jeho vlastnosti a půdu, ve které rostl, je nám hned jasné, že jeho sbírání bylo namáhavou prací. Když se vyhrabal, jeho kořeny se nařezaly pilkou a potom se ručně omývaly v horských potocích. Díky tomuto omývání v chladné vodě se vymýval z kořenů škrob. Tekutina, která z nich vytékala, se shromažďovala v nádržích, kde se mohl postupně škrob usazovat a zhoustnout. Staří Japonci si kuzu nesmírně vážili a dělali vše pro to, aby ho mohli získat.

V Japonsku i Číně se kuzu vždy používal v tradiční medicíně a to více než tisíc let. Používal se zejména při žaludečních potížích. V těchto případech stačila miska kaše nebo pudinku z kuzu a bylo po problémech. Kuzu obsahuje také vysoký obsah flavonoidů, které působí léčivě na oběhový systém. Dokážou uvolnit stažené cévy. Kuzu se užívalo i při migréně nebo u vysokého krevního tlaku.

Lék na alkoholismus

Kuzu je vhodné při stavech vyčerpání, žaludečních problémech, nachlazení, v prevenci migrény, při horečce a v mnoha dalších případech. Pacienti, kteří však berou léky na srážlivost krve, by se měli kuzu vyhnout.

Japonští zahradníci dovezli tento vinný keř do Ameriky, kde se mu začalo říkat „kudzu“. Šlo o zkomoleninu původního názvu. Američany nejvíce zaujalo jeho používání při léčení alkoholismu. Extrakt z kořene pomáhá chránit před vznikem závislosti na alkoholu a alkoholikům pomáhá snižovat chuť na alkohol.

Kuzu je prostředek, který je užitečný pro zahušťování. Přidává se do omáček, které po jeho přidání zprůhlední a polévkám přidává lesk. Pokud se přidá do omáček nebo polévek, tak se jejich chuť výrazně nemění. V kuchyni se dá používat k zahušťování omáček, polévek, pudingů, masových směsí a mnoha dalších. Pokud kuzu poprášíte zeleninu a rybu před fritováním, získají křupavější povrch. Kuzu pomáhá vyrovnat kyselost z cukrů a ideálně se tedy hodí do dezertů, pudingů, ovocných koláčů atd.

Pokud si chcete připravit z kuzu nápoj, stačí použít 1,5 čajové lžičky na 1 šálek vody. Pokud chcete mít nápoj hustší, použijete rovnou dvě lžičky. Ve většině případů stačí rozpustit prášek ve studené vodě.

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner