Koriandr

Koriandr setýV dnešní době se hojně rozmáhá pěstování bylinek a to hlavně na zahrádce, a pokud nepatříte mezi ty, co mají doma zahrádku, nezoufejte. Zejména dnes je k dostání mnoho různých druhů bylinek, které se dají pohodlně pěstovat doma v kuchyni a to v květináči.

Bylinky jsou často nenáročné a stačí jim malý květináč. A co je při podávání chodů lepší, než čerstvé bylinky? Ať už na ozdobu, nebo dodání té správné chuti. Navíc bylinky hezky vypadají a vydávají libou vůni.

Mezi takové bylinky patří i koriandr. Každý však koriandr rád nemá.

Koriandr je bylinkou, která rostě hlavně ve Středomoří. Jako koření se pěstuje už po celá tisíciletí. Znali ho lidé v Indii i v Egyptě. Jako bylina je jednoletá a i přesto, že se u nás lehce pěstuje a je lehko k dostání, moc jsme si nezvykli tuto bylinku v kuchyni užívat a je to škoda.

Jako koření je koriandr voňavý a chutný. Navíc je i léčivý. Lístky této bylinky obsahují vitamíny B1, B2, C a A. Koriandr navíc pomáhá ničit škodlivé bakterie, které se usídlují ve střevech a dokáže tak skvěle pročistit tělo. Semena koriandru se používají i k přípravě čaje. Mají za úkol zlepšit chuť a odehnat problémy s nadýmáním.

Koriandr je příbuzný kopru, fenyklu, celeru, anýzu, mrkve i petržele. Snadno se tak koriandr pěstuje, rychle vysemení a roste. Vegetační období této byliny je krátké. Semínka už klíčí za pár dní a za tři týdny můžete užívat první spodní lístky. Pokud máte v plánu užívat koriandr po delší dobu, zaštipujte vrcholky, které se ženou do lodyhy s květem. Lístky, které jsou navrchu, bývají nejaromatičtější. Chuť koriandru je sladkohořká a často tak nachází koriandr uplatnění v salátech, pomazánkách, polévkách a v rybách, zkusit ho můžete zamíchat i do bramborové kaše.

Koriandr: Zlatohnědá semínka

Koriandr se stejně jako v květináči pěstuje lehce i na zahrádce. Koriandr se spotřebovává úplně celý až na květy. Sklízet můžete nejen semínka, ale také kořeny. Zralá semínka koriandru se nechávají uschnout. Kořen koriandr chutná podobně jako křen. Zatímco semínka této byliny voní po švestkách, či pomerančích a mátě.

Koriandr je vhodné koření na houby, okurky i červenou řepu. Pokud se udí s masem, dodá mu krásné aroma a vůni. Koriandr se přidává do pravého norimberského zelí. Koriandr, ač to mnozí možná neví, správně patří i do klasických receptů na houbovou a rajskou omáčku. Koriandr může být přidán i do chlebů a perníků. Zejména v indickém kari je koriandr hojně zastoupen.

Z koriandru můžete zkusit i pikantní zelný salát.

Použijte bílé zelí nasekané najemno. Poté potřebujete nastrouhat jednu větší mrkev. Na pánvičce na oleji lehce osmahněte lžíci hořčičných semínek, dokud nezačnou praskat. Poté přidejte zelenou pálivou papriku nasekanou, teď už stačí trochu sojové omáčky a dvě lžíce citrónové šťávy. V dalším kroku stačí smíchat zelí a mrkev a na mírném plameni se vše promíchá. Poté se slije olej a do salátů se vmíchá hrst kopru a lístky koriandru, samozřejmě nasekané. Stačí přidat olivový olej, osolit a přidat citrónovou šťávu. Tento salát se jí chlazený, nebo mírně teplý. Je vhodný k pečivu, ale také ke grilovanému a upečenému masu.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner