Koření a dieta

Indické kořeníKoření obvykle používáme k vylepšení chutě a vůně pokrmů a jeho součástí jsou většinou sušené přísady rostlinného původu. Koření má silnou a charakteristickou chuť. Naše tělo výrazně podporuje, dokonce se s ním dá i léčit. Koření nemá výživovou hodnotu, tím pádem s ním netloustneme. Opaku hubnutí docílíme tím, že kořením budeme kořenit více. A proč? Protože má účinky, které povzbuzují naše smysly - podporují trávení.

Nejdříve bylo koření používáno jen jako léčivo. Neobešli se bez něj nápoje lásky a různé driáky na zažívání. V dnešní době víme jak ho použít a dochutit s ním efektně jídla. Škoda, že v České kuchyni je koření málo používané. Při onemocnění žaludku bychom neměli používat pepř, nahradit ho můžeme chilli kořením, či saturejkou. Kdo trpí na žlučník pomůže mu jalovčinka, křen, máta, řeřicha, hořčice a anýz.

A co s čím kořenit, když chceme zhubnout?

Především musíme používat koření, které napomáhá spalování tuků a pomáhá trávit. Mezi takové koření patří zázvor, chilli koření a máta. Pokud trpíme zácpou, pomůže nám koření, které obsahuje slizy. Takové obsahuje puškvorec, skořice, pískavice řecké seno a brutnák. Lehce projímavě působí díky organickým kyselinám třeba jablka, rozinky, šťovík, dřín a dřišťál.

Pokud chcete zhubnout pozor na pelyněk, estragon, chmel, levanduli, majoránku a popenec. Toto koření vyvolává velkou chuť k jídlu, díky hořčinám v nich obsažených.

Pár perliček: na špatné srdce je dobrá paprika na omezení pocení je dobrá šalvěj a yzop na psychiku a uklidnění je dobrý pelyněk, chmel, máta a meduňka na odkašlávání je dobrý anýz, skořice, fenykl a hřebíček na nadýmání je dobrý kmín, koriandr, fenykl, majoránka, anýz, máta, bazalka a zázvor na vylučování vody z těla je dobrý chmel, libeček, petrželka a muškátový oříšek i květ.

Pokud do jídla budete pravidelně používat chilli koření, či pastu, zaručeně půjdete s váhou dolů!

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner