Jeřabiny

JeřabinyJeřáb je krásný strom a jeho plody se na podzim barví do oranžova. Tyto plody jsou největší pochoutkou ptáků, ale také jiných lesních zvířat, které je ochotně vyhledávají. I pro člověka jsou plody jeřabin velmi zdravé, avšak příliš trpké.

Dnes už však můžeme najít i sladkoplodý jeřáb, který je svým původem z Moravy a dává lidem plody mnohem lahodnější chuti. Jak se takový jeřáb sklízí a jak se dá využít i v domácí kuchyni?

Lákavé plody jeřábu, tedy jeřabiny, které lemují cestu lesem, svádějí k ochutnání, jsou však velmi trpké a mají příliš svíravou chuť. Tyto trpké jeřabiny mohli naši předci potkávat především před rokem 1820. Poté v obci Ostružná na severní Moravě ochutnali pastevci ovcí pár zralých jeřabin lahodné chuti, sladkokyselých s nepatrnou příchutí trpkosti a bylo jasno.

V Ostružné se začalo důkladně pracovat na mutaci jeřábu ptačího, později byla tato mutace nazvána jeřáb sladkoplodý moravský. Během následujících dvě stě let se tento druh dostal dál do světa, do mnohem severněji položených zemí a dodnes tam bez problémů prospívá.

Tato speciální odrůda jeřábu se od toho původního jeřábu ptačího rozlišuje zejména zoubkováním listů.

Listy původního druhu jsou celokrajově zoubkované, ale u sladkoplodého dosahuje zoubkování jen do horní poloviny listu.

Plody jeřábů jsou malvičky, jeřabiny a ty jsou neobyčejně bohaté na vitamín C. Dále tyto plody obsahují cukry, karoteny, organické kyseliny, pektinové látky a také velmi cenný rutin.

Léčivé nejsou však jen plody jeřábu, ale také listy, ty se uplatňují především při poruchách močového ústrojí, mají totiž močopudné účinky. Plody zase snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Zejména pro diabetiky má jeřáb velký význam. Všichni znají náhražku za řepný cukr, umělé sladidlo Sorbit, které je extrahované právě z plodů tohoto stromu. Jeřabiny jsou tedy plody vhodné také pro diabetiky.

Plody jeřabin se sklízí co nejpozději a to až po změknutí malviček. Vše se děje koncem srpna a září. Tehdy jsou totiž nejvíce vyzrálé a sladké a také jsou nejhodnotnější co se týček obsahových látek. Pokud prošvihneme přesný čas sklizně, o jeřabiny se postarají hejna ptáků.

Doma můžeme jeřabiny využít hned k několika účelům. Ze sladkých jeřabin se dají vyrábět výborné kompoty, které se dají zaměnit s brusinkami.

Jeřabiny můžeme zavařovat s hruškami a jablky, tím získají kompoty nenapodobitelnou chuť. Z jeřabin lze také připravit chutné marmelády, džemy, pasty a také pálenku. Jeřabiny se dají také jíst jen tak, rozmačkané například v jogurtu.

Fantazii se meze nekladou a z jeřabin se tak dá udělat i pomazánka nebo i povidlí. Pravidelná konzumace jeřabin posiluje obranyschopnost organismu a povzbuzuje produkci žaludeční šťávy. Usušené jeřabiny se zase hodí na čaj, který pomáhá při neurózách a při nechutenství. Nálev z listů pomáhá při chrapotu a posiluje hlas.

Jeřáb není jedovatý, pokud se však jeřabiny pozřou ve velkém množství, může kyselina parasorbová vyvolat nevolnost a zvracení.

Nepřehlédněte

SMS Věštba
SMS Výklad / banner