Jedlé kaštany

Jedlé kaštanyZačíná období podzimu a spolu s ním přichází i období sběru kaštanů a to nejen dětem do škol, ale také pro vytváření různých dekorací. Brzy se můžete setkat na podzimních, ale i vánočních trzích s nabídkou jedlých kaštanů. Pokud váháte, zda je máte ochutnat, už váhat nemusíte.

Jedlé kaštany mají pro lidský organismus obrovský přínos. Čistí játra od jedovatých zplodin a působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti. V lidovém léčitelství se využívají listy kaštanu jedlého, jako prostředek proti kašli. Obsahuje málo cukru a tak je vhodný i pro diabetiky.

Jedlé kaštany totiž obsahují více uhlovodíku než většina ořechů a jsou tak výborným energetickým a regeneračním zdrojem. Obsahují také sacharózu jako hlavní cukr a to ve větší míře než pšenice, vlašský ořech a brambory. Zastoupeny jsou také minerální látky, jako je draslík, fosfor, síra, hořčík, vápník, chlorid, sodík, železo, mangan, měď, zinek a další prvky.

Jedlé kaštany se dají upravovat mnoha způsoby, nejznámějším je zřejmě pečení kaštanů. Nejlepší způsob uchování kaštanů je jejich zamražení v mikrotenových sáčcích. Po rozmražení si zachovávají svou původní chuť.

V léčitelství se o něm traduje, že jedlý kaštan je užitečný proti každé slabosti, která je v člověku. Měl by se jíst často, denně a to před a po jídle a mozek dotyčného poroste a bude se naplňovat. Nervy zesílí a slabost ustoupí. Z listů a plodů kaštanu se připravují různé výluhy a tinktury a používá se k výrobě homeopatik.

Jedlé kaštany obsahují vitamíny A, B a C. Pomáhají při nervovém vypětí a předcházejí ztrátě paměti.

Konečnými produkty z kaštanů mohou být kaštany kandované, vakuované, kaštanová mouka, vločky, kaštany v alkohol a další způsoby. Ve Francii a v Itálii se z kaštanů vyrábí alkohol, ve Švýcarsku a na Korsice se vyrábí kaštanové pivo.

Existují dokonce i kuchařské knihy, které se přípravou jídel z kaštanů zabývají. Jedlý kaštan je také významnou medonosnou dřevinou a plody jsou ideální potravou pro zvěř. Užitková je také hodnota dřeva kaštanu, které je krásně tvrdé a má stejné nebo podobné vlastnosti jako dřevo dubové, vhodné k výrobě dýh, železničních pražců, nábytku atd. V různých zemích, mezi nimi i na Slovensku, se pořádají kaštanové slavnosti, na kterých jsou k dostání všechny produkty vyrobené z kaštanu.

Nejznámější úprava je jejich pečení. Vůně, která se při pečení uvolňuje, je pro kaštany typická a nezaměnitelná.

Pokud si chcete jedlé kaštany doma upéct i vy, nezapomeňte je pár hodin před pečením nechat vložené ve vodě, aby se předešlo jejich vysušení při pečení. Poté je vyjměte z vody, osušte a z jedné strany slupku nařízněte do tvaru písmene X.

Kaštany rozložte na plech a pečte zhruba dvacet minut na 180 až 120 stupňů dokud se slupka neotevře, kaštany musí být na povrchu křehké, ale uvnitř měkké. Nejlepší je zkusit jeden rozříznout.

Horké kaštany pokropte vodou, zabalte do starší utěrky, silně tlačte, aby popraskala slupka a nechte je tak asi pět minut. Poté je dejte do keramické misky a přikryjte talířem. Můžete podávat.

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner