Je libo pampelišku ?

PampeliškaKdyž se řekne pampeliška, hned se nám před očima zobrazí mladé léta strávená na louce a pletení věnečku. Pampeliška má však i své jiné hodnoty, které stojí za to znát. Teď, kdy jsou v jaru listy pampelišky čerstvé a mladé, jen nutno začít myslet na své játra a žlučník. Ano, právě játra a žlučník jsou podle čínské medicíny v tomto měsíci nejohroženější. Z mladých listů si můžeme udělat jarní salát, protože natrhané listy mají blahodárný účinek na náš organismus, zároveň ho vyčistí, ale také detoxikují.

Listy obsahují navíc značné množství vitaminu C a kyselinu křemičitou, ta nám dělá krásné vlasy, zuby, kůži a nehty. Tím že je sníme, nebo pijeme čaj, se vyhneme jarní únavě a podpoříme naše zažívání. Pokud používáme kořen pampelišky a ten je lepší vykopat na podzim, kdy do něj vstupuje síla země, dá nám bohaté látky jako jsou hořčiny lactopicrin, taraxacin a taraxasterin, tříslovinu, inulin (na podzim až 40%, na jaře jen okolo 2%), triterpeny taraxasterol a taraxerol, cholin, třísloviny, inosit, steroly, aminokyseliny, pryskyřice, silice, kaučuk (až 25%) fytoncidy a minerální látky (zejména měď, draslík a mangan).

Pampeliška působí na:

  • trávení a jeho součást, orgány
  • posiluje organismus
  • působí močopudně, odvodňuje
  • pomáhá při dně, léčí játra, žaludek, slinivku, střeva
  • ledviny a močové ústrojí dává dohromady
  • pomáhá při cukrovce, žloutence, zácpě
  • pomáhá při plicních chorobách, čistí krev

Z pampelišky můžeme udělat čaj, jarní salát, naložit kořen do kořalky a udělat si kapky, nebo si vyrobit dobrý pampeliškový med, ale i víno z květů. Užívejte 3 týdny, po 2x denně, buď čaj, odvar, nebo salát.

Jarní salát

Mladé lístky pampelišky, smícháme v misce s lžící olivového oleje, přidáme sýr cottage, jemně nastrouhanou mrkev, kousky ananasu, trochu citronové šťávy a lžíci medu. Užíváme misku 1x denně po tři týdny.

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner