Jahody II. díl: Vášnivě dobré, vášnivě zdravé

Jahody ve smetaněJahody, kromě toho, že jsou dobré, jsou i zdravé a našemu zdraví velice prospěšné. Už od dávných dob byly považovány za plody, které měly léčebné účinky. Obsahují důležité vitamíny, nejvíce je v nich obsažen vitamín C, který je silným antioxidantem a také skvěle podporuje imunitu. V jahodách je zhruba vitamínu C stejně, jako v citrusových plodech. Obsahují také důležitou kyselinu listovou a s ní i beta-karoten, který je důležitý jako syntéza vitamínu A, který chrání náš zrak a regeneruje sliznice. Z dalších vitamínů je tu hojně zastoupen vitamín E a B.

Jako stopové prvky zde najdeme mangan, kterého je třeba ke krvetvorbě, zdravým tkáním, výživě mozku a nervů, ale také ke kráse a zdraví nejen kůže, ale také vlasů. Jahody, kromě manganu, obsahují i fluor, vápník a fosfor. Také obsahuje draslík, který odvádí vodu z těla a detoxikuje organismus. Pomáhá upravovat krevní tlak.

Jahody dokonce obsahují třísloviny, které na sebe vážou toxické látky, když prochází naším trávicím traktem, a odvádí ven hlavně těžké kovy. Třísloviny také podporují eliminaci infekcí a působí proti virům a bakteriím. Údajně jahody lečí dnu, ledvinové a močové kameny.
Jahody je dobré podávat při nachlazení a různých respiračních onemocnění. Doplňují tekutiny, potřebné k životu, dávají vitamíny a minerály a tím podporují naši imunitu. Také se dobře vyrovnávají se záněty. Díky detoxikaci pomáhají našemu tělu při boji s nemocí. Také pomáhají na průjem a plynatost, protože dokážou potlačit obtížné bakterie, které se nacházejí ve střevech.

Nejvíce prospěšných látek obsahují, jak již bylo zmíněno v předešlém díle, jahody lesní, které je lepší vypěstovat. Pokud tyto jahody rostou na prosluněných místech, mají mnohdy výraznější aroma, než obyčejné jahody, které můžeme kdekoliv zakoupit.

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner