Jablko: Obyčejné ovoce ?

Srdcové jablkoJablko je typický představitel českého ovoce. Kdekoho může napadnout, že jde o ovoce obyčejné a málo atraktivní. Ale právě obyčejné jablko je zdrojem potřebných vitamínů a látek, které jsou pro naše tělo příznivé.

Jedna lidová moudrost dokonce tvrdí, stačí jedno jablko denně a člověk může zůstat zdravý. Jablko jako surovina má navíc mnoho různých využití. Dá se konzumovat syrové, sušené, ale také v teplé kuchyni.

Jablko známe především jako představitele hříchu a to z Bible. Mnoho symbolů jako královské moci představovalo právě jablko. Z jablek se vytváří mošty, džusy, džemy, čaje i kompoty. Co je skutečně na jablku zajímavé je, že po konzumaci jablka, jeho aromatické látky prostupují naším tělem a uvolňují se do okolí. Můžeme proto vonět po jablku. Například vlasy jsou často částmi těla, které tyto vůně vylučují.

Odkud k nám přišlo jablko? Dodnes to není zcela jasné, nejpravděpodobněji asi z oblasti Kavkazu, Íránu a Turkmenistánu. Jablko se šířilo 2000 let po celém světě, až skončilo v Řecku. V Římě jablka hojně pěstovala a znali až 17 odrůd jablek.

Jabloň se na jaře obaluje květy a dozrává na konci léta a na podzim. Podzimním jablkům se říká jonatány. Jablka mají obyčejně kulovitý tvar, některé mohou mít v průměru až 15 centimetrů. Slupky jablek se mohou lišit, mohou být zelené až sytě červené, nebo mix mezi tím. Pozdní odrůdy, například jonatány, se dají dobře skladovat až do jara. Než však jabloň začne plodit, trvá to zhruba 4 až 5 let.

Údajně měli lidé jíst jablko už 3500 let před Kristem.

Jablko: Prevence proti rakovině

Jablko by se nemělo ztrácet mimo náš jídelníček, jen proto, že působí tak obyčejně a neexoticky. Jablko je starý dobrý pomocník, který pomáhá na různé zdravotní neduhy. Například je to dobrý bojovník s cholesterolem, ledvinovými kameny a ledvinovým pískem. Pomáhá při problémech se zácpou a dokáže člověka odvodnit od přebytečné vody, která se zadržuje v těle.

Při problémech s ledvinami se doporučuje jablečná kůra a to minimálně 3 denní, která však může trvat i několik týdnů. Jablko napomáhá i k dezinfekci ústní dutiny. Šťáva z jablek napomáhá pročistit organismus. Napomáhá při boji s revmatismem. Také chrání mozek před Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou a je prevencí proti rakovině.

Dokonce snad i matky, které během těhotenství jí hodně jablek, snižují riziko astmatu u svých dětí. Jablka však musí jíst syrová. Jablečný ocet je známý jako odbourávač tuku. Navíc jablka napomáhají správné krvetvorbě, také působí protizánětlivě proti nachlazení a chřipce. Navíc jsou jablka bohatá na vlákninu a draslík. Džus z jablka napomáhá ke správnému fungování srdce, jablko, které se navíc neloupe je dobré na dásně. Koupel s olejem z jablka nebo i jablečný čaj napomáhají k relaxaci a pomáhají při problémech se spánkem. Jablečný ocet navíc napomáhá v boji s akné.

Pomáhají ke správné činnosti mozku, na správný chod nervového systému, na trávicí soustavu. Jsou prevenci od onemocnění dna. Mají v sobě plno vitamínů, málo kalorií a dodávají energii.

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner