I paprika má svá tajemství

Koření vč. paprikyPaprika si na žebříčku koření udržuje neustále první pozice. Pro svou lahodnou chuť a všestranné použití je při přípravě jídel téměř nepostradatelná. I po zdravotní stránce se paprice připisuje mnohostranný význam, především pro vysoký obsah vitamínu C, jehož množství strčí do kapsy i pomeranče nebo citrony. I když si mnozí myslí, že paprika pochází z Maďarka, není tomu tak. Jejím pradomovem je Střední Amerika, odkud semena do Evropy přivezl lékař výpravy Kryštofa Kolumba. K Maďarům její semena zřejmě přinesly etnické skupiny z Balkánu, které prchaly před nájezdy Turků.

Lékaři jsou přesvědčeni, že v zemích, kde je paprika na jídelníčku denně, třeba v Maďarsku, umírají lidé mnohem méně na srdeční nemoci, mozkovou mrtvici či kornatění cév. Proto bychom papriku měli přidávat do jídel mnohem častěji než činíme dnes.

Mletá paprika je ze zralého plodu papriky, který se usuší a poté rozemele na prášek. Existuje více druhů mleté papriky, odlišují se podle složení. Může být vyrobena jen z plodů anebo ze směsi plodu, lodyhy a semen. A nesmíme zapomenout ochutnat uzenou papriku. Kouřové aroma získává díky pozvolnému sušení. Je vhodná na kuřecí maso, do mletých mas i na sýry.

Při jejím používání ale musíme dbát určitých zásad. Jemně mletá paprika se zcela rozpustí v horkém tuku, ale nesmí v něm vřít. To pak karamelizuje díky cukru, jenž paprika obsahuje a koření pak zhořkne. Nepřiměření teplota tak znehodnotí barvu i chuť papriky. Proto bychom paprikou měli kořenit až tehdy, když nehrozí, že se nám připálí. Paprika je vhodná k přípravě všech maďarských pokrmů jako je guláš, paprikové řízky, paprikové kuře, je vhodná do pomazánek.

Neopomeňte mletou papriku dobře skladovat. Měla by být uložena bez přístupu světla – ultrafialové paprsky a vysoké teploty u ní způsobují ztrátu barvy.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner