Grog: Pití starých námořníků

Grog je dalším u nás oblíbeným teplým nápojem. Je to spolehlivý pomocník, který dokáže zahřát i v těch nejtužších mrazivých dnech. Často si ho spojujeme s vůní rumu, ale možností jak grog vyrobit je nesčetně mnoho. Rum v grogu může nahradit i koňak, brandy, whisky a další. Neoddělitelnou částí grogu je i koření a ovocný sirup.

Kdo z nás ale ví, odkud k nám grog přišel? Grog je označován za povzbuzující horký alkoholický nápoj. Dříve byl grog označován slovem groggy a pravděpodobně by vám v tehdejších dobách ani moc nechutnal. Jak jistě i my známe slovo groggy, označuje toto slovo vyčerpanost po výkonu. V dřívějších dobách byl ale groggy i ten, kdo to hodně přehnal s konzumací grogu.

Historie grogu je všeobecně velmi zajímavá. Jeho historie sahá do staré Anglie, když byla ještě označována za koloniální říši, která vládla mořím, kde se tehdy vyskytovali námořní kapitáni, piráti a dobyvatelé. Jak je známo i posádka na lodi si ráda dala do nosu a od 17. století až do roku 1970 bylo zcela běžné, že na lodích Royal Navy dostávali jako příděl rum.

S příděly se potom také obchodovalo, posádka byla často nedisciplinovaná a porušovala pořádek. Často jste na těchto lodích mohli najít i úplné opilce. Čím více se těchto věcí na lodi dělo, tím více se to přestávalo líbit jejich nadřízeným. Jednoho dne toho měl dost i viceadmirál Edward Vernon a rozhodl se situaci řešit tím, že posádce nakázal pít rum zředěný horkou vodou. Ani ne kvůli zředěnému rumu, ale hlavně pro svou oblibu v kalhotách z grogénové látky, se Vernon významně zapsal do historie grogu. Posádka mu neřekla jinak než Old Grog, nebo jen Grog. Přezdívka tohoto viceadmirála žila dál a dochovala se tak v názvu nápoje, který se obecně dobře ujal a by po něm pojmenován.

Pravý námořnický grog

Další z historie grogu a původu jeho jména se nabízí i jiná teorie, jak si grog získal své jméno. Podle této teorie, která je pravděpodobně mylná, mělo jít o zkratku slov Grand Rum Of Grenada. Tato zkratka měla vzniknout až poté, co byla dobyta Grenada a to Angličany v 18. století.

O původu jména grog máme tedy dvě teorie, sami si můžete vybrat tu, která je vám sympatičtější. Jisté však je, že v chladné Velké Británii se grog velmi rychle ujal, hlavně protože šlo o horký nápoj, který uměl spolehlivě zahřát nejen tělo, ale i ducha.

Z Anglie se velice rychle grog rozšířil i do německých zemí a z nich i k nám a postupně do celé Evropy.

Grog je, co se týče přípravy vcelku nenáročný nápoj a připravuje se smísením horké vody a rumu. Jejich poměr jsou dvě třetiny horké vody a jedna třetina rumu. Pokud jde o běžný hrnek tak počítejme 4cl. Grog si poté můžeme ochutit cukrem, ale i limetkovou šťávou. Cukru se nedává moc, max. jedna lžička.

Voda se nalévá až jako poslední, celá směs se poté přivádí k varu. Nejlépe se podává do předem zahřáté sklenice, ve které bude lžička a bude odvádět přílišné teplo, aby neprasklo sklo.

Pokud si chcete připravit klasický pravý námořnický grog, budete potřebovat jednu lžičku citronové šťávy, jeden kus celé skořice, 2 kusy hřebíčku, rum dle chuti, cukr a vodu zhruba 2 cl.

Do studené vody se přidá skořice, hřebíček, nalije se do vody i citronová šťáva. Poté se vše nechá přijít k varu. Poté směs scedíme a sceděnou vodu nalijeme do předem vyhřátých sklenic. Dle chuti přilijeme rum a osladíme cukrem. Můžeme ozdobit i plátkem citronu. Přeji dobrou chuť a teplo v těle.

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner