Levandule

By | 24.11.2020

Levandule]Levandule se v poslední době stala žádanou bylinkou a to nejen pro široké využití v kuchyni, ale také pro dekoraci do domů a bytů.

Vyznačuje se svěží vůní svých květů, která okouzlí téměř každého. Právě košaté přízemní keříky s modrými, fialovými, růžovými nebo i bílými květy nejsou jen krásné, ale i užitečné. V létě bývají velkým zdrojem jídla zejména pro včely a motýli.

Výhodou levandulových keříků je, že jsou mrazuvzdorné, mohou se pěstovat venku dokonce i v nádobách a to v mnoha variantách i druzích.

Nejznámější lokalitou, která je levandulí doslova protkaná, je francouzská Provence. Zde se levandule pěstuje ve velkém a navštívit můžete i rozlehlá levandulová pole. Levandule se zde pěstuje zejména jako vonná silice, ta se získává z květů levandule a používá se v kosmetickém i farmaceutickém průmyslu.


Levandule se prodává i samotná s květy, má totiž velké uklidňující a harmonizující účinky na tělo i duši. Pomáhá ke sladkému spánku, uklidňuje a čistí pokožku.

Pokud byste chtěli získat čistou silici u vás doma z vašeho keříku, je to takřka nemožné. V domácích podmínkách se vyplatí používat spíše celé vonící květy z vlastních rostlin. Seřezáváme je v době, kdy je zhruba polovina květů v klásku otevřená a sušíme ji ve svazcích hlavou dolů.

Zajímavostí je, že levandule patří do čeledi hluchavkovité. Pochází ze západního Středomoří. Po usušení ještě dlouho krásně voní a dokáže spolehlivě odpuzovat hmyz i moly, kteří právě její vonnou silici nemají vůbec rádi.

Levandule je vytrvalý polokeř, který dorůstá až do výšky 80 cm. Kvete od června do srpna a bude se mu dařit na sušším slunném stanovišti.

Levanduli si také můžete vypěstovat ze semínka. Ideální dobou setí je únor až březen. Stačí pouze zasít do truhlíků a dbát na to, aby byl substrát neustále vlhký a teplota minimálně dvacet stupňů Celsia. Semínka na substrát jen vysejeme a mírně zatlačíme prstem do hlíny. Neposypáváme však další hlínou. Semínka začnou sami klíčit za týden až čtrnáct dní. Až budou veliké alespoň deset centimetrů, můžeme je zkusit sázet do venkovní půdy a to ve vzdálenosti alespoň dvacet pět až třicet centimetrů od sebe.

Pokud toužíte mít z levandulí živý plůtek, můžete je vysadit i blíže u sebe.

Levanduli lze pěstovat také v nádobách v bytě nebo na balkoně či na terase. Pěstují se podobně jako další bylinky.

Levandule postupně vytvářejí dřevnatějící, plně mrazuvzdorné keříky. Podle druhu a kultivaru mohou být jen dvacet nebo i osmdesát centimetrů vysoké.

Na živiny je levandule nenáročná. Je to ideální rostlina k vytvoření voňavého bylinkového zátiší na zahradě i k pěstování ve velkých nádobách. Je medonosná a proto ji milují včely i motýli. V levandulových záhoncích tedy nebudete mít nouzi o život.

Pokud chcete udržet pěkný tvar keříku, je potřeba keříky na jaře seřezávat, ale pouze nové výhonky, nikdy už neseřezávejte staré dřevo, které špatně obráží.

Botanické druhy levandule jako je levandule lékařská se dobře množí semeny i řízky. Vyšlechtěné varianty je třeba množit pouze řízky, aby si zachovaly své vlastnosti.

Levandulová silice je po chemické stránce velmi složitá, skládá se totiž z více než 150 látek. Při vtírání do pokožky se velmi rychle vstřebává a v krvi ji lze zjistit už za pět minut.

Od pradávna se levandule používala k podpoře trávení, proto se také používá s oblibou i v kuchyni. Uklidňuje nervový systém a harmonizuje duši. Podporuje spánek, uvolnění, pomáhá při úzkostech a depresích. Má schopnost zlepšit náladu a díky této vlastnosti se považovala za antidepresivum.

Levandulový olej má tišící a protikřečové účinky, zvyšuje i účinek sedativ. Levandulová vůně zvyšuje i určitý druh mozkových vibrací, které jsou spojeny s relaxací. Pomáhá při léčbě neklidu i úzkostných stavů.

Výborně zabírá na nespavost. Má srovnatelné účinky jako léky na spaní. Má moc spánek více prohloubit a dělat ho kvalitnějším. Nejjednodušší je vyrobit si plátěný polštářek ze sušených levandulových květů.

Levandulový olej je vhodný i na drobná poranění. Účinkuje proti mikrobům a má desinfekční účinek na rány a podporuje jejich hojení. Na léčbu drobných poranění lze použít i levandulový nálev na obklad a omývání.

Levandule také výborně uvolňuje hladké svalstvo trávicího ústrojí, podporuje tvorbu žluči a zlepšuje trávení tuků. Dobře působí i proti nadýmání.

Levanduli můžete použít také jako repelent proti hmyzu, vhodná je především k odpuzení molů.

Pokud budete užívat levandulovou silici přímo na kůži a zaregistrovali byste podráždění, nebo vyrážky na místě, kde jste silici použili, přestaňte levandulovou silici používat. Pokud použijete několik kapek silice, nemělo by se nic stát, ale lžička silice je jedovatá.

Přečíst  Léčení pomocí zenové meditace

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..