Cukry: Rychlý přehled

CukryPřichází čas cukroví, sladkého pokušení a s tím vším i nával cukrů. Cukrů je však mnoho druhů a tak můžete o svátcích potkat glukózový, fruktózový nebo laktózový cukr. Cukr však pro tyto látky nemusí být správný, správně bychom tyto látky měli nazývat totiž sacharidy.

Název sacharidy je odvozený u latinského jména saccharum, tedy doslova cukr.

Nejznámějšími základními cukry jsou monosacharidy, které se v organismu dále štěpí. Některé monosacharidy jsou obsahem doplňků stravy a pomocnými látkami zde je galaktóza. D-manóza je užitečný pomocník při infekcích močových cest, kdy zabraňuje bakteriím uchytit se na sliznici močových cest a škodit. Do monosacharidů patří také D-glukosamin nebo D-galaktóza a jsou důležité zejména pro kloubní výživu. Neznámějším monosacharidem je glukóza, která se někdy označuje jako hroznový nebo krevní cukr.

Glukóza dříve označovaná také jako dextróza je nezbytná pro správné fungování našeho organismu a je nejrychlejším zdrojem energie pro tělesné tkáně, zejména pro nervové buňky a červené krvinky představuje glukóza jediný zdroj energie.

Hodnota cukru nebo-li glykemie, který se měří z krve se za normálních hodnot na lačno drží od 3,9-5,6 mmol/l a po jídle nižší než 10 mmol/l. Glykemie je přísně regulována řadou mechanismů a to inzulinem, který glykemii snižuje a také antiinzulinárně působícími hormony.

Glykemie, která je zvýšená nad referenční rozmezí se nazývá hyperglykemie a je základním projevem cukrovky tedy diabetes mellitus. Při tomto onemocnění se objevuje i glukóza v moči. Vzniká tím, že krevní glukóza je propuštěna ledvinami do moči, kde se normálně nevyskytuje. Je to způsobeno právě nadměrným množstvím glukózy v krvi, tělo se tohoto cukru snaží zbavit za každých okolností.

Glukóza se však v moči vyskytuje i u těhotných žen. U některých je tato přítomnost glukózy v moči přirozená, u některých však může znamenat tzv. těhotenskou cukrovku.

Pokud chcete vědět, kolik je glukózy v konkrétní potravině, musíme znát její glykemický index, to je údaj popisující, do jaké míry potravina zvyšuje hladinu krevního cukru. Čím rychleji je jídlo stráveno, tím vyšší má glykemický index. Podle tohoto indexu má glukóza 100 bodů a všechny ostatní potraviny se s touto hodnotou poměřují. Nejvyšší glykemický index mají potraviny, které jsou tvořeny jednoduchým cukrem, jde zejména o bílé pečivo, hamburgery, pizzu, koblihy atd. Nejnižší je glykemický index potravin s vysokým podílem komplexních sacharidů.

Pokud tedy sníme potraviny s velkým množstvím glukózy, tělo na ně reaguje zvýšeným vyloučením inzulínu, který má hladinu cukru v krvi snížit. Vylučování tohoto hormonu trvá setrvačníkovým efektem, i když už není třeba, stále se ještě vylučuje. To způsobuje velký pocit hladu a začarovaný kruh obezity.

Je tedy lepší jíst potraviny s nízkým glykemickým indexem, které stráví tělo pomaleji a nemá po nich tak rychle pocit hladu. Pozor na vyvážené složení jídelníčku by se měli dávat zejména obézní pacienti, diabetici a jedinci s onemocněním srdce. Je potvrzeno, že zvýšená hladina inzulinu v krvi je samostatným rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních nemocí.

Dalším monosacharidem je fruktóza. Ta se nachází v mnoha potravinách a nejvíce v ovoci. Od toho vzniklo i pojmenování ovocný cukr. Velké procento tohoto cukru je v medu a to až 38%, poté v lesním ovoci, melounech, cibuli, kukuřici a v dalších potravinách. Mnoho tohoto cukru je obsaženo v agávovém a datlovém sirupu. Fruktóza je často součástí mnoha sladkostí a to hlavně sladkých limonád. Můžeme ji proto do těla dostat více, než tušíme. To může mít za následek vzestup tuků v krvi, které se ukládají do podkoží a vznikat ateroskleróza. Tuk se však může usazovat i v játrech. Pokud se však fruktóza konzumuje s rozumem, její výhodou je právě nízký glykemický index.

Další skupinou cukrů jsou disacharidy. Jsou tvořeny cukernými jednotkami, řepným cukrem tzv. sacharózou a maltózou, sladovým cukrem. Také laktózou, mléčným cukrem.

Laktóza je disacharid, který se často označuje jako mléčný cukr, který tvoří podle druhu mléka 2-8% pevných látek v mléce. Často se používá jako pomocná látka při výrobě léků a doplňků stravy. Největší problém u tohoto druhu cukru je nesnášenlivost nebo intolerance laktózy.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner