Čokoláda IV. díl: Rozhoduje kvalita

By | 17.06.2020

Čokoláda trochu jinak]Nepochybně o kvalitě každé čokolády rozhoduje nejen kvalita, proces výroby, ale také suroviny použité k její výrobě.

Při výrobě rozhoduje kvalita kakaových bobů, z nichž criollo patří mezi nejkvalitnější. Samozřejmě, složení kakaových bobů se liší druhem a prostředím, kde byly pěstovány. Kakaové boby obsahují bílkoviny, tuky, vodu, polysacharidy, vlákninu, železo, vápník, betakarotén a jiné látky. Také je zde obsažen kofein.

Záleží také na obsahu kakaového másla. V kvalitních bobech by měl tvořit až 55%. Máslo se dobře zpracovává a také stravuje. Obecně platí, čím vyšší je obsah kakaového másla, tím je čokoláda kvalitnější a jemnější.

Důležitý je i proces konšování, kdy rovnoměrně rozloží kakaové máslo a zlepší chuť i kvalitu čokolády.

Pravá čokoláda, hořká, obsahuje vysoká procenta kakaové hmoty, másla a cukru. Tato čokoláda se vyrábí jen z kakaového másla bez rostlinného tuku a kakaová sušina by měla být obsažena nejméně v 35%.

Čokoládami s ekvivalentem jsou čokolády, kde je kakaové máslo nahrazené rostlinnými tuky. Obsah sušiny je tu 35%.

Imitací čokolády je čokoláda, která obsahuje kakaovou hmotu jen do 10% a levný rostlinný tuk, místo kakaového másla.

Hořká čokoláda obsahuje nejméně 35% kakaové sušiny a alespoň 50% kakaových přísad. Mléčná obsahuje nejméně 25% kakaové sušiny, 30% kakaových součástí a 14-25% mléčných a 25% mléka.

Bílá čokoláda obsahuje minimálně 20% kakaového másla. A minimálně 25% mléka.

V dnešní době čokoláda nabývá různého tvaru, chuti a přísad, či náplní. Může být plněna rozinkami, sušeným ovocem, oříšky, či různými i alkoholickými náplněmi. Dokonce jsou čokolády i pro diabetiky, které neobsahují žádný cukr.

Nepřehlédněte:

Přečíst  Horoskopy, na týden 5.7.-13.7.2008
SMS Věštba
SMS Výklad / banner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..