Česnek: Zachránce našeho organismu

ČesnekMáte rádi česnek? Dobře děláte. Je to jedna z nejvzácnějších potravin, co existuje.

Římané, Řekové i Číňané užívali česnek zvláště díky jeho antiparazitálním a posilujícím účinkům. Údajně se měli bouřit i otroci, kteří stavěli pyramidy, když zjistili, že jim dozorci omezili příděly česneku. Byl totiž neodmyslitelným pomocníkem při dezinfekci trávicího traktu. Díky tomu pomáhal otrokům cítit se zdravě, protože je zbavoval bakterií.

Lidé, kteří však nemají zcela v pořádku slinivku, žlučník, či játra mohou při pojídání česneku zažívat problémy v podobě pálení žáhy, trávicích potíží, či jiných podráždění.

Česnek jako antibiotikum

Česnek je výborné antibiotikum, dále má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Pomáhá při nachlazení, onemocnění horních dýchacích cest, či při chronických problémech s průduškami. Pomáhá také při zahlenění, při opakovaných angínách a bolestech v krku. Výborně také působí na krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu a ochraňuje cévy před kornatěním. Normalizuje jak nízký, tak vysoký tlak. Česnek také zvyšuje vstřebávání vitaminu B a zbavuje nás plísní a snižuje příjem inzulínu díky vylučování přebytku cukru z krve.

Podle statistik je dokázáno, že národy, které jedí více česneku, trpí méně rakovinou žaludku a tlustého střeva. Vědci dokonce přišli na to, že látky obsažené v česneku potlačují růst určitých nádorů.

Za první světové války byl česnek vhodný jako dezinfekce a za druhé světové války zachraňoval mnohé lidi před gangrénou. Také se podával ve školách při chřipkových epidemiích a nemocných poté bylo podstatně méně. V dnešní době stále více stoupá zájem o česnek a lidé se opět vrací k tradiční rostlinné léčbě, než aby polykali tuny prášků vyrobených z chemikálií.

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner