Černá ředkev: Recept na ledvinové kameny

Jemenská medicína užívala šťávu z černé ředkve k odstraňování ledvinových kamenů. Recept na rozpuštění ledvinových kamenů a odstranění těchto zdravotních problémů je jednoduchý. Stačí si prý dát půl hrnku čerstvé šťávy nalačno. Tato šťáva prý dokáže rozpustit i ty nejzatvrzelejší kameny, které pak samovolně vyjdou močovým traktem. Dávejte si však pozor na velké ledvinové kameny. Ty mohou při jejich uvolňování poranit močovody a způsobit krvácení. Proto se doporučuje k půl hrnku šťávy z ředkve, ještě dvě lžičky rostlinného oleje.

V Jemenu se dokonce běžně užívají ředkvičkové listy a to zejména do salátů. Listy této rostliny obsahují totiž desetkrát více vitamínu C než kořeny. Dále obsahují také vápník, železo, sodík, fosfor, síru a draslík.

Černá ředkev se pečlivě vybírá ke zpracování a velký důraz se klade na její ekologický původ. Po sklizni se černá ředkev vylisuje a odstřeďuje, aby se šťáva oddělila od dřeně. Poté se získaná černá šťáva co nejdříve využívá v dalších procesech tak, aby v ní byly zachovány aktivní rostlinné látky, které jsou zdrojem účinku a proslulosti této byliny. Černá ředkev se využívá nejen v léčbě a jako potravinový doplněk stravy, ale zároveň má velké zastoupení v kuchyni a kosmetice.

Černá ředkev se hojně využívá i do salátů a lze z ní dělat také chutné pomazánky. Stačí ji nastrouhat, přidat cibulku, trošku majonézy, soli, octa, hořčice a vznikne vám chutná pomazánka, kterou můžete podávat například k topinkám.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner