Bobkový list

Aromatický pomocník v kuchyni

Bobkový list a nové kořeníBobkový list neboli vavřín, latinsky laurus nobilis, má sáhodlouhou historii. U nás je znám především jako vavřín pravý a ušlechtilý, nebo také jako bobkový list. Už od dob starého Říma je známá tradice předávat na hlavu vavřínový věnec, a to jako symbol slávy a úspěchu. Často se tak tyto věnce z vavřínu pokládaly na hlavu především vítězům. S oblibou tento věnec nosil i neblaze proslulý císař Nero.

Původem pochází bobkový list s Malé Asie. Jedná se o víceletou rostlinu, která dorůstá výšky a podoby jako keřík nebo malý stromek. U Středozemního moře tento keřík dorůstá větších rozměrů a zužitkovávají se z něho zelené kožovité listy. Ty se sklízí a suší. Bobkové listy, jak se jim tradičně říká, vstoupily do dějin kuchařského umění a to také jako chuťově velmi zajímavé koření.

Rostlina má také bílé květy, které silně voní a černé plody. Květy a plody se však nijak nevyužívají, pouze na okrasu. Listy bobkového listu mají velké uplatnění v kuchyni, přidávají se do omáček, nejvíce do rajské a svíčkové omáčky, také do polévek nebo k masitým pokrmům. Často se také přidávají i k nakládanému zelí. Zajímavostí je, že bobkový list se nesmí příliš dlouho vařit, jinak zhořkne. Do pokrmů se přidává v mleté formě. Bokový list by měl mít také nahořklou chuť a specifické aroma.

Odvar z bobkového listu

Bobkový list byl však dříve velmi uplatňován i jako léčivá rostlina. Tradiční léčitelství ho hojně využívalo. Odvar z bobkového listu se používal k podpoře trávení a také proti lupům. Listy se však uplatňovaly i na bolavé svaly. Používaly se zevně nebo se přimíchávaly ve formě oleje do koupele. Na bolestivé klouby se vavřín zpracovával tak, že se listy nejdříve rozdrtily, přidal se olivový olej, vše se poté naneslo na plátno a několikrát denně se tato směs přidávala na bolestivé místo.

Bobkový list také rozpouští ledvinové kameny a pomáhá při onemocnění močového měchýře. Také měl stahovat otoky. Bobkový list při mnoha jedech působí jako protijed a je dobrým pomocníkem při bolesti sedacího nervu.

Konzumace bobkového listu pomáhá zlepšit paměť a soustředění a celkově by měl tento list mít očisťující účinky. Doporučoval se i jako doplněk léčby při mnoha onemocněních. Odvar z této rostliny se inhaloval při katarech horních cest dýchacích a průdušek. Bobkový list se vždy používal v mastech na odpuzování hmyzu a olej z této rostliny se zase přidával do parfémů. Vavřín lze pěstovat také jako okrasný keř.

Odvar z bobkového listu je jednoduché připravit i doma. Potřebujete na něj jen pět gramů bobkových listů, které dáme do zhruba tři sta mililitrů vody a vaříme je pět minut. Poté necháme odvar odstát, dáme ho do láhve a popíjíme ho během dne. Nevypijte ho však najednou velké množství, protože by mohlo dojít ke zhoršení vašich problémů. Je lepší pít ho po malých doušcích celý den.

Nebojte se, pokud se vám po vypití odvaru zbarví moč a budete častěji chodit močit. Ve vašem těle se totiž rozpouští nežádoucí soli a nutí tělo dostat je z těla ven.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner