Bezinky pokaždé jinak

Mexické Bezinky - Zralé BezinkyJistě vám nemusím připomínat krásné tmavé bobule co tak nádherně barví červeně. Ano to jsou bezinky. Najdete je u každého pole, louky jako planý keř, osypaný červeno černými bobulemi. Tyto bezinky je možné zužitkovat jako lék i dobrou pochoutku. Bezinky se již dříve považovali, byli vysoce ceněny jako čarovný keř. Opravdu mají své kouzlo víte, že jsou dobré na nervy a jejich léčbu. Dále léčí chudokrevnost, bolesti, ledviny, žaludek a jsou používány jako analgetika.

Bezinky v kořalce

Tento recept je vhodný na migrény, bolesti hlavy, uší, nachlazení a chřipku.

Otrhané bezinky dáme do 1 litr zavařovací sklenice, asi do necelé poloviny sklenice. Poté zalijeme kořalkou nejlépe 50 %. Necháme při pokojové teplotě louhovat 1 měsíc, poté slijeme a užíváme dle obtíží 1 kávovou lžičku 4x denně.

Bezinkový ocet

Na horečky, bolesti zad, svalů a křeče.

Pokud máte vysoké horečky, či vaše děti, potírá se tímto octem dlaně a chodidla je to nesmírně chladivé a příjemné. Do láhve se širokým hrdlem dáme květy bezinek a zalijeme octem, aby byly zakryté. V chladu necháme 2 až 3 týdny, pak přecedíme do menších lahviček a dobře zazátkujeme. Ze sušených květů: do sklenice dáme 100g sušených květů, zalijeme přiměřeným množstvím čistého lihu a necháme několik hodin stát. Poté zalijeme 1 litrem octa a opět necháme stát 24 hodin. Přecedíme, květy vymačkáme.
Bezinkový likér
Na chudokrevnost, pije se jen v množství frťan až dva denně.

Plody bezinek omyjeme, dáme do hrnce asi 5 litrového do poloviny bezinky. Zalijeme, aby byli jen lehce potopené vodou. Vaříme od začátku varu asi 10 minut a na začátku vaření ještě přidáme nakrájené plátky citrónu, tři lžíce velké kávy Turka a snítku skořice. Po provaření těch 10 minut bezinky přecedíme přes plátýnko a ještě vymačkáme. Šťáva tím získá nejen krásnou barvu, ale je i chutnější. Na 1 litr šťávy přidáme 500g cukru a svaříme znovu s kouskem skořice a několika hřebíčky. Po vychladnutí smícháme s 40% alkoholem (rum, vodka, režná apod.). Hotový likér má obsahovat asi 20% alkoholu.

Bezinková šťáva

Na nemoci žaludku, ledvin, trávení, hlavy, nervů a všechny nemocí kostí a krve.

Čisté bezinky se rozmačkají a vylisují, nebo je dáme do odšťavňovače. Na 1 l šťávy se dá 80 dkg cukru a vaří se 5 minut. Plní se do skleněných lahví a steriluje. Šťáva je dobrá do čaje a do vody, nebo na pudinky a zmrzliny.

Bezinková marmeláda

Černé bezinky se opláchnou, rozvaří a prolisují. Zbylá dužina se odváží a na každý kilogram se přidá 35 dkg cukru. Svařením se zahustí a horké se plní do menších sklenic, které se dobře převážou. Marmeláda se může přidávat do moučníků. Je ještě lepší, když marmeládu zavaříte ještě v parním hrnci ráda se totiž kazí.

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner