Ájurvédská strava

By | 16.05.2020

Jiný člověk, jiný jídelníček

Pokud se zamýšlíte nad tím, že změníte svůj životní styl a s ním kompletně i vaši stravu, možná nastal čas, zamyslet se právě nad stravováním podle ájurvédy.

Tento přístup k jídlu má dlouhou tradici. Vše pochází z Indie, kde už více jak 5 tisíc let smýšlejí podle ájurvédy. Podle ájurvédy musí být lidská duše, mysl a tělo v rovnováze a harmonii. Té člověk může dosáhnout pouze kvalitním spánkem, sexem a správným jídelníčkem.

Člověk se skládá z vody, ohně, země, vzduchu a prostoru. Každé dva elementy tvoří jednu skupinu energie. Jsou celkem tři a nazývají se princip pohybu, energie, nebo struktury. Jde o povahové rozdělení lidí do skupin. Podle rozčlenění do skupin pak určuje, jakou cestou by se měl daný člověk ubírat.

Do energie principu pohybu spadají lidé, kteří jsou štíhlí, brzy unavení při práci, náladoví, mívají starosti a sklony se přepínat. Princip pohybu ovlivňuje tlukot srdce, dýchání a kreativitu.

Princip energie zase podporuje inteligenci a rozumné uvažování. Lidé této energie mají střední postavu, jsou bystří, podnikaví a mají velké cíle.

Princip struktury zastupuje skupinu lidí, kteří mají sklony k obezitě, jsou milující, klidní a dokážou odpouštět. Tato energie ovládá imunitu, šlachy, svaly a kosti. Tito lidé mají pomalé trávení a potřebují na vše více času než ostatní.

Každá skupina lidí, zařazených dle energie, potřebuje zcela jiný jídelníček. Strava je základní pilíř zdravého těla i ducha. Množství potravy a její obsah má dopad na celý lidský život a proto je důležité se věnovat každé skupině lidí zvlášť.

Naučit se jíst jinak

Strava podle ájurvédy může trošku připomínat stravu vegetariánskou. Tento způsob stravování dává přednost sacharidům, zelenině a potravinám sezony. Důležité je i jaká část dne se právě odehrává a podle toho se rozhodnout, zda si dát stravu teplou či studenou, zeleninovou nebo sladkou. Podle ájurvédy je vhodné jíst sladké, pokud na ně máte chuť před hlavním jídlem, které by se mělo podávat během 11. až 13. hodiny. V tuto dobu je totiž metabolismus nejvíce aktivní. Ájurvéda se nebrání ani koření a to zejména pálivému. Nemá však ráda sůl ani mnoho tekutin během jídla.

Lidé, kteří trpí nadváhou, mají zpomalený metabolismus, a proto je dobré se poradit s nějakým specialistou ohledně zařazení do správné ájurvédské skupiny energie.

Podle zařazení se potom můžete věnovat i skladbě svého jídelníčku. Kromě toho je důležité aplikovat i relaxační techniky a doplnit různé přírodní prvky a minerály. Také nejdříve nastoupíte detoxikaci těla.

Přechod na jídelníček podle ájurvédy nebude snadná cesta, vše je o zvyku a i zde si budete muset nějaké věci odříkat. Ale pokud to zkusíte, možná sami pocítíte zlepšení, co se týče fyzického i duševního zdraví a můžete tím i značně zhubnout.

Pokud trpíte nadváhou, je vhodné do jídelníčku zařadit zeleninu kromě dýně, mrkve a okurky, ale vhodné je také jíst bylinky, používat koření, jíst rýži, bobulovité ovoce nebo kroupy.

Ájurvéda dokonce uznává i myšlenku, že člověk může myslí ovlivnit i své trávení a vstřebávání živin do těla.

Přečíst  Tradiční čínská medicína vrací tělo do rovnováhy
SMS Věštba
SMS Výklad / banner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..