Acidobazická rovnováha

Kyselé a zásadité prostředí

DoktorAcidobazická rovnováha je zásadní pro naše zdraví. Jde o takový stav, kdy jsou v ideálních poměrech přítomny zásadité a kyselé látky. Naše tělo se snaží takovou harmonii za každou cenu udržet. Mělo by v něm být udržované dokonalé prostředí pro bezpečné fungování buněk. Měli bychom udržovat stálou hodnotu pH, aby naše kyselé a zásadité složky byly v rovnováze. Naše tělo dokáže pracovat, když je hodnota pH okolo 7,35, tedy slabě zásadité a dokáže tolerovat pouze malé výchylky. Pokud se naše vnitřní prostředí vychýlí, buňky začínají chybně pracovat a dochází k jejich poškozování, které ovlivňuje celý organismus.

Pokud naše tělo bude spíše kyselé, okraj buněk i buňky samotné začínají degradovat a rychle stárnout a začíná se také chybně syntetizovat DNA a nastávají její poruchy. Dochází také ke špatnému metabolismu bílkovin enzymů a mění se naše hormony. Tělo se to snaží vykompenzovat zásaditými ionty, minerály a vylučuje speciální látky, které nás ale stojí hromadu energie, kterou tělo stahuje z různých částí těla. Brzy tedy přichází o energii zrak, srdce, slezina, játra a také pohlavní žlázy. Mozek a trávicí orgány mají tendenci být chráněny co nejdéle.

K velké zásaditosti našeho těla téměř nedochází, protože většina potravin, které jíme, způsobuje právě jeho překyselení.

Kyselé prostředí škodí

Jak může k acidobazické nerovnováze vlastně dojít? Je to jednoduché. Vše hledejte v jídle. Dnes konzumujeme mnoho nezdravých a průmyslově vyráběných potravin, které jsou právě ve své podstatě kyselé. Většina kyselých jídel jsou právě jídla sladká, smažená, grilovaná, kořeněná, pečená a z velké části jídla živočišného původu.

Při trávení těchto potravin dochází k uvolňování kyselinotvorných nebo kyselých látek například čpavku při metabolizování živočišných výrobků. Tyto kyselé látky se poté vylijí do krve a rozšíří se po celém těle, kde začnou poškozovat buňky.

Překyselení se můžeme pokusit zabránit tím, že omezíme kyselé potraviny a to znamená se nepřejídat a nejíst příliš často a také každé sousto pořádně požvýkat.

Naše tělo potřebuje k trávení potravy dostatek energie, takže pokud jíme příliš často, tělo nestíhá předchozí jídlo dostatečně natrávit a vyloučit toxiny z těla a přesune většinu energie do trávení nově přijatého jídla.

Pokud je jídlo v ústech dobře rozkousané a promísí se slinami, náš žaludek nebude mít tolik práce na trávení velkých soust. Žaludek tráví jídlo pomocí kyseliny chlorovodíkové, pokud tedy potravu dobře rozkousáme, žaludek nemusí vyloučit takové množství této kyseliny a zbytečně se tedy nepřekyseluje organismus.

Čemu se vyhnout a co naopak jíst

Jak si je ještě můžete pomoci od překyseleného organismu? Můžete zkusit zařadit do svého jídelníčku zásadité potraviny a doplňky stravy. Těmi jsou nejčastěji minerály a stopové prvky, které působí zásaditě. Avšak je třeba myslet na to, že tyto vitamíny a minerály jsou vyráběny synteticky, tedy chemicky a uměle a mohou se vám začít ukládat ve svalech, vazech, měkkých tkáních a udělat v těle další neplechu. Proto je nejlepší získávat potřebné vitamíny a minerály z  přírodních složek, tedy z potravy.

Na překyselený organismus by mohly také pomoci organické minerály jako mumio, drcený korál atd. Pomůže také detoxikace těla, která by měla začínat očistou střev. Můžete také zkusit držet půst a to buď jeden nebo tři dny.

Co způsobuje překyselení organismu? Jsou to smažená, fritovaná a pečená jídla. Slané pochutiny a sladkosti, také káva, černý čaj, veškeré balené pití, kromě nesycené vody, cigarety a také všechny druhy masa. Překyselení způsobují také vejce, mléčné výrobky, tepelně upravované rajčata, brambory, cukr, pečivo, bílá mouka, alkohol, luštěniny, ocet a ořechy.

Vyhnout byste se měli těžkým a nezdravým jídlům. Dobře tělu nedělá také příliš namáhavé cvičení.

Mezi zásadité potraviny patří citrusy, rajčata, voda z přírodních zdrojů, ocet – rýžový a jablečný, zelenina, ovoce, klíčky, byliny, sůl – mořská, himalájská, kamenná, mandle, paraořechy, tofu, sója, syrové brambory (neměly by se jíst) a celozrnné nebo žitné pečivo.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner